Min lediga torsdag 5/2 2015 startade jag dagen med SVT Forum och Den Gröna Ekonomin med bland andra minnesvärda Lena Sommestad och Sverker Sörlin.
Detta seminarium var anordnat av Global Utmaning. Mer information om seminariumet finner man här Den gröna ekonomin motorn för en hållbar samhällsutveckling
Under seminariumet nämndes organisationen Positive Money
Positive Money is a movement to democratise money and banking so that it works for society and not against it.
De talar om hur demokratin är i händerna på bankerna och opponerar sig mot exempelvis Neoclassic economists. De menar också att ekonomin som akademiskt ämne är alltför upptaget av nyklassisk ekonomi och att det göt ämnet ovetenskapligt och att det saknar bredd…
På siten hittade jag en föreläsning med den austalienske ekonomiprofessorn Steven Keen (Debunking Economics). Vilken brilliant man. Jag blev väldigt intresserad av hans påståenden som jag själv tänkt mycket på…
En stund senare hade jag laddat ner hans bok och hunnit börja läsa. Steven Keen är en australiensisk professor i nationalekonomi. Han betecknar sig själv som en dissident gentemot den rådande nyklassiska nationalekonomin. 2001 kom första utgåvan av hans bok Debunking economics som är en samlad kritik av de nyklassiska ekonomiska teorierna. Han är inte ensam, boken har gott om referenser till andra dissidenter som delar Keens kritik. Keen är en respekterad ekonom och har bland annat mött Paul Krugman i debatt.
Han är kritisk till de gängse teorierna inom den nyklassiska nationalekonomin. Enligt Keen, utgår denna ifrån teorier om enskilda personers val och beteenden som inte kan överföras till studier av större populationer, men att man gör det när man utgår från marknadsmekanismer och indifference curves utan att erkänna att olika människors olika beteenden i olika situationer kräver helt andra metoder och teorier.
Keen kritiserar också gängse nyklassikerna för att man utgår ifrån att ekonomi är ett system som når jämnvikt genom marknadsmekanismerna och att de inte heller betraktar skuld mellan människor i sina modeller. Keen menar att ekonomi inte är ett välordnat system med mekanismer som automatiskt balanseras och når jämnvikt utan att till och med kurvor som beskriver tillgång och efterfrågan (vanligtvis räta linjer i nyklassisk ekonomi) kan se ut “hur som helst”.
Steven Keen säger också att den nyklassiska nationalekonomin måste anses felaktig eftersom modellen med ekonomin som ett jämnviktssystem inte rymmer fenomen som depressionen på 20-, 30-talen eller krisen 2007. Steven Keen, med flera, varnade för krascherna i USA flera år tidigare.